egaliserennl-logo

Als je een nieuwe vloer gaat leggen, is het belangrijk dat de ondergrond goed vlak is. Een vloer egaliseren is het proces waarbij de ondergrond vlak wordt gemaakt, zodat de nieuwe vloer er mooi op aansluit. Dit kan met verschillende materialen worden gedaan, afhankelijk van de ondergrond en het type vloer dat gelegd gaat worden.

Voordelen van vloer egaliseren

Een vloer egaliseren brengt verschillende voordelen met zich mee. Ten eerste zorgt het voor een mooier eindresultaat. Een vlakke ondergrond zorgt ervoor dat de nieuwe vloer er strakker en professioneler uitziet. Bovendien gaat een vloer die op een egale ondergrond ligt langer mee. Als de ondergrond niet vlak is, kunnen er namelijk spanningen ontstaan in de nieuwe vloer, wat kan leiden tot beschadigingen en slijtage op termijn.

Wanneer is vloer egaliseren nodig?

Vloer egaliseren is nodig als de ondergrond niet vlak genoeg is voor het type vloer dat gelegd gaat worden. Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld een oude betonvloer, waarbij oneffenheden ontstaan door gebruik en slijtage. Maar ook bij een houten ondervloer is het vaak nodig om te egaliseren, omdat hout kan krimpen en uitzetten onder invloed van vochtigheid.

Hoe wordt vloer egaliseren gedaan?

Het egaliseren van een vloer kan op verschillende manieren worden gedaan. De meest gebruikte methode is het aanbrengen van een egalisatiemiddel op de vloer. Dit middel wordt met behulp van een spaan of zakelijker gelijkmatig verdeeld over de vloer, waarna het uithardt. Soms is het nodig om meerdere lagen aan te brengen om de vloer voldoende vlak te maken. Daarna kan de nieuwe vloer gelegd worden. Het egaliseren van een vloer kan een complex proces zijn, dat niet zomaar door iedereen kan worden uitgevoerd. Het is daarom aan te raden om een professional in te schakelen die ervaring heeft met vloerverwarming.

Door Redactie