Als je stucwerk aanbrengt, zijn er verschillende mogelijkheden om dit te realiseren. Zo kun je behangklaar stucwerk gebruiken, maar zeker ook stucwerk dat sausklaar is. Misschien denk je nu: hè? Wat is nu “behangklaar”, wat houdt “sausklaar” in? Hieronder leggen we je het verschil uit aan de hand van vijf onderdelen.
Afwerking van oneffenheden
Het belangrijkste verschil zit hem eigenlijk hierin: behangklaar stucwerk werkt oneffenheden in de onderliggende oppervlakte weg. Daardoor wordt de muur geschikt om behang op te plaatsen. Wat betreft sausklaar stucwerk: de naam zegt het al, dit maakt een oppervlakte geschikt om direct een laag verf op aan te brengen (oftewel sauzen). Kleine onregelmatigheden worden bij sausklaar stucwerk weggewerkt met een dunne gipslaag of worden weggeschuurd. Dit laatste kan je ook makkelijk zelf doen door een wandschuurmachine te huren, hierdoor hoef je geen grote investering te doen maar heb je toch het gewenste eindresultaat.
Mogelijke muurbedekking
Als je behangklaar stucwerk hebt kan je deze mooi afwerken met bijvoorbeeld glasvezel of glasvlies behang. Dit heb je hedendaags ook zonder patroon waardoor je een gladde ondergrond krijgt voor je sauswerk. Mocht je je muren meteen willen schilderen dan moet je ervoor zorgen dat je een sausklare muur hebt. Hierbij is op te merken dat zelfs sausklaar stucwerk nog oneffenheden kan hebben, dus is naschuren altijd aan te bevelen. Als je dan uiteindelijk een perfect gladde ondergrond hebt dan wil je dat natuurlijk niet verpesten met verfbanen door een roller te gebruiken. Professionals gebruiken hier al jarenlang verfspuiten voor, maar je kan ook makkelijk zelf een verfspuit huren en je eigen muren verfspuiten. Niet alleen bespaar enorm op het inhuren van een professional, maar het is ook nog eens enorm makkelijk om te doen.
De prijs
Een belangrijk verschil tussen behangklaar stucwerk en sausklaar stucwerk is de prijs. Zoals hierboven beschreven staat is het zo dat er bij behangklaar stucwerk er ‘gewoon’ wordt gestuukt. Dit is in tegenstelling tot sausklaar stucwerk, waarbij er nog een extra laag op de muur wordt aangebracht. Als er sprake is van sausklaar stucwerk zijn er dus meer handelingen verricht door de stukadoor. Dit zorgt ervoor dat behangklaar stucwerk goedkoper is dan sausklaar stucwerk.
Van behangklaar naar sausklaar maar niet andersom
Een belangrijk verschil tussen sauzen en stucen is ten slotte dat het mogelijk is om behangklaar stucwerk sausklaar te maken, maar niet andersom. Bij het sausklaar maken van behangklaar stucwerk gebeurt er eigenlijk maar één ding, en dat is de extra gipslaag aanbrengen waardoor de muur heel glad wordt en klaar is om met een verfspuit bewerkt te worden. Sausklaar of behangklaar stucwerk: hierboven hebben we een paar belangrijke verschillen voor je op een rijtje gezet. Het komt erop neer dat bij sausklaar stucwerk een extra laag op het stucwerk wordt aangebracht. Dit maakt de kosten van het stucwerk hoger, maar het zorgt er ook voor dat het geheel er strakker uitziet en dat er direct verf op kan. Voor welke soort stucwerk kies jij?